Waarom ieder kind (2+) kan zwemmen met Fibby

Waarom ieder kind (2+) kan zwemmen met Fibby

Zolang jullie spelenderwijs het water ontdekken

Na onze vorige blogpost waarin we Fibby ten opzichte van zwembandjes bespraken, gaan we nu dieper in op de vraag: "Waarom kan elk kind vanaf 2 jaar zwemmen met Fibby?" Ontdek hoe dit proces lijkt op leren lopen, begrijp de onschatbare rol van ouders en werp een blik op het wetenschappelijke onderzoek achter de Fibby learn-through-play methodiek uit de Fibby leer-app, in samenwerking met Hogeschool Windesheim.


Herinner je je nog die tijd, toen je kind leerde lopen? Een dans tussen vallen en opstaan. Het enthousiasme om jou te bereiken maakte elke struikeling een vreugdevol moment. Plezier en leren gingen hand in hand, plotseling ging het beter, met minder hulp. Binnen no-time waren breekbare spullen niet meer veilig. Deze bijzondere ervaring van leren lopen roept wellicht de warmste herinneringen op. En verrassend genoeg, heeft dit leerproces meer gemeen met het leren zwemmen met Fibby dan je zou denken.

Groeipad


De wetenschap: Hoe leert het jonge kind?

Dr. Thelen benadrukt in haar onderzoek het niet-lineaire leerproces van kinderen (Non-Linear Dynamic System, NDSNS, Thelen, 1995). Het ontwikkelen van vaardigheden bij jonge kinderen is als een unieke wandeltocht; het volgt geen vast tempo, maar past zich continu aan aan de omgeving, behoeften en sterke punten van je kind. Kinderen ontwikkelen zich tot 8 jaar oud, vooral zolang het voor hen praktisch is. (Gibson, 1979, Newells, 1986 and Davids et al., 2008).

Eerste zwemles


Eerste 'zwemlessen'

Die eerste negen maanden in het vruchtwater? Dat waren eigenlijk onze allereerste ‘zwemlessen’. Denk maar aan die schattige video's van baby's die als mini-vissen onder water dartelen. Maar zoals de wetenschap laat zien, zet die ontwikkeling zich alleen voort als het kind het ‘nodig’ heeft.

Die eerste negen maanden in het vruchtwater? Dat waren eigenlijk onze allereerste ‘zwemlessen’

Dat verklaart waarom jonge kinderen soms wat onzeker zijn in het water als ze er jaren niet zijn geweest, of als in het water de ontwikkeling nooit is gestimuleerd. Onze filosofie? Samen opnieuw het water ontdekken door ontwikkeling spelenderwijs te stimuleren op het tempo van het kind. Samen met de grootste vertrouwenspersoon: jij! 

Buiten zwemmen Fibby


Spelenderwijs ontdekken

Nu je bekend bent met onze benadering, waarin we geloven in het stimuleren van ontwikkeling op een manier die aansluit bij de natuurlijke groei van kinderen, nodigen we je uit om opnieuw naar de Fibby en leer-app te kijken. Het gecertificeerde zwemhulpmiddel met een kantelmechanisme op de rug van je kind zorgt voor drijfvermogen en plaatst het kind meteen in een natuurlijke zwemhouding, waardoor het zijn aangeboren watervaardigheden direct aanspreekt. 

 

Van verbazing naar trots: vader Mark deelt zijn onvergetelijk waterreis terwijl dochter Hannah op haar tweejarige leeftijd vol vertrouwen zwemt met Fibby.


In de leer-app, ontwikkeld in samenwerking met zwemexperts, pedagogen en wetenschappers, begeleiden we je stap voor stap en op een speelse manier bij het leren van essentiële watervaardigheden. Elke reis is uniek, maar het eindresultaat is hetzelfde: zolang je vanuit plezier en verwondering het tempo van je kind volgt, komt het leren vanzelf. Herkenbaar van het leerproces bij het leren lopen?

Fibby Leer-app

Waar staan we nu?

Vanaf het moment dat het Fibby en de methodiek er is onderzoeken we samen met Mandy van der Weijden- van Rooden, die haar promotieonderzoek doet naar de zwemles van de toekomst, de effecten en resultaten. Dit opent een hele nieuwe wereld als het gaat om jonge kinderen die leren bewegen in het water. Zo ontdekten wij bijvoorbeeld dat kinderen bij het punt van 'Zonder ouder, zelfstandig zonder Fibby verplaatsen in het water' zo natuurlijk doen dat het al richting een zwemslag gaat.

Fibby zwemles
Onderzoekster Mandy en Fibby mede-oprichter Hugo aan de kant van een Fibby waterles waar kinderen vol vreugde ontdekken en groeien in het water. 


Onderzoek: voorsprong op zwemles?

Om te ontdekken of Fibby kinderen een voorsprong geeft bij zwemlessen volgen we  kinderen die op een speelse manier zelfredzaamheid ontwikkelen, met en zonder Fibby. Dit onderzoek loopt al een tijdje en we zullen het blijven volgen. De eerste resultaten laten een positieve trend zien.

Kinderen die direct met Fibby in het diepe begonnen, door Fibby ondersteund in een natuurlijke zwemhouding, hadden tot wel twee maanden voorsprong op leeftijdsgenootjes die deze start niet maakten

Kinderen die direct met Fibby in het diepe begonnen, door Fibby ondersteund in een natuurlijke zwemhouding, hadden tot wel twee maanden voorsprong op leeftijdsgenootjes die deze start niet maakten. Maar nog belangrijker, we zien dat kinderen vrij zijn, vertrouwen hebben in wat ze kunnen en zelf op ontdekkingstocht blijven gaan tijdens de lessen. 

Binnen Fibby

Maar eerst essentiële watervaardigheden!

En natuurlijk hebben we buiten het onderzoek doorlopend contact met duizenden 'Feebs', gezinnen die op speelse wijze de wereld van zwemmen verkennen en samen met Fibby groeien.

Haar kind riep de watervaardigheden die het met Fibby had geleerd op en klom zelfstandig veilig op de kant

Recent kregen we  de meest bevestigende feedback uit Duitsland. Priscilla deelde met ons dat haar kind, na afgelopen zomer te hebben leren zwemmen met Fibby, onverwacht in het water viel zonder zwemhulpmiddel/Fibby. Haar kind riep de watervaardigheden die het met Fibby had geleerd op en klom zelfstandig veilig op de kant. Een mogelijke ramp werd voorkomen, aldus de dankbare moeder. Je leest meer over haar ervaringen in ons volgende blog.



Terug naar blog