Zwembandjes of zwemvest?

Zwembandjes of zwemvest?

Leer kinderen vanaf 2 jaar zelfredzaam te worden met Fibby

Wil ik mijn kind vanaf 2 jaar leren zichzelf te redden na een onverwachte val in het water? Of beperk ik hen de komende vier jaar in hun ontwikkeling en bewegingsvrijheid met zwembandjes of zwemvesten? Op veler verzoek in deze blog het verschil tussen traditionele zwembandjes of zwemvesten en Fibby. En waarom ouders, experts en olympisch zwemmers de transitie van zwembandjes en zwemvesten naar spelenderwijs leren met Fibby toejuichen.

 Feebs

Zwembandjes of zwemvesten? Kinderen van 2 jaar kunnen meer!

Leren zwemmen is een mijlpaal waar zowel kinderen als ouders reikhalzend naar uitkijken. Hoewel kinderen vanaf twee jaar de komende jaren geen schoolslag kunnen uitvoeren, hebben ze een opmerkelijk vermogen om zichzelf voort te bewegen in water. Waar voorheen zwembandjes en zwemvesten de ontwikkeling van deze essentiële watervaardigheden in de weg zaten, zijn er vandaag de dag meer geavanceerde technieken en zwemhulpmiddelen, zoals Fibby, die kinderen helpen zelfredzamer in het water te worden.


 

Zijn zwembandjes of zwemvesten het veiligst?

Tot voor kort was de heersende overtuiging dat het het meest veilig is om kinderen vanaf 2 jaar te voorzien met zo veel mogelijk drijvend vermogen in de vorm van zwembandjes en zwemvesten. Hierdoor leerden kinderen dat ze weinig hoeven te doen om boven water te blijven tijdens het zwemmen. Hoewel dit misschien handig lijkt, is het wachten op problemen als ze ooit onverwachts in het water vallen zonder deze hulpmiddelen. De  steun waarop ze vertrouwden en die ze natuurlijk zoeken, is dan ineens verdwenen. 

'Hoewel dit misschien handig lijkt, is het wachten op problemen als ze ooit onverwachts in het water vallen zonder zwembandjes of zwemvesten'

De nieuwe generatie zwemhulpmiddelen halen ouders en kinderen uit hun passieve rol en dagen hen uit samen essentiële watervaardigheden te ontwikkelen. Niet ter vervanging van ouderlijk toezicht of zwemhulpmiddelen, maar om kinderen vaardigheden, zelfvertrouwen en bewustzijn over eigen kunnen mee te geven tijdens een onverwachte situatie.

Nieuwe filosofie: stimuleer zelfredzaamheid vanaf 2 jaar

Kantelmechanisme

Fibby’s kantelmechanisme zorgt ervoor dat kinderen niet zomaar passief in het water drijven, het plaatst kinderen volledig bewegingsvrij en schuin rechtop in het water. Dit helpt hen essentiële vaardigheden te ontwikkelen, zoals evenwicht houden, watertrappelen en zelfstandig hun gezicht op te tillen. Fibby’s natuurlijke positionering in het water verschilt minimaal ten opzichte van de houding zonder Fibby. Dit vergemakkelijkt een soepele overgang naar voortbewegen door water zonder de steun van Fibby. Kortom; iedere keer als je zwemt met Fibby, oefen je ook om te gaan met onverwachte situaties in en bij het water.

Spelenderwijs leren met Fibby & de leer-app

Fibby-app

Maar hoe stimuleer je wat kinderen misschien eerst spannend vinden maar wat ze van nature wel kunnen? Via de universele taal van spel! Met behulp van video's, instructies en spelletjes begeleidt de Fibby app ouders en kinderen stap voor stap op hun wateravontuur naar zelfredzaamheid. Zodra kinderen tijdens hun spel de vrijheid en kans krijgen om in het water te ontdekken en te experimenteren, gaat de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals armbewegingen, balans houden en coördinatie ‘vanzelf’.

'Zodra kinderen tijdens hun spel de vrijheid en kans krijgen om in het water te ontdekken en te experimenteren, gaat de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals armbewegingen, balans houden en coördinatie ‘vanzelf’'

Terwijl jullie plezier maken, ontdekken kinderen verschillende manieren van bewegen door het water en worden ze van nature aangetrokken tot bewegingen die voor hen het meest comfortabel aanvoelen.

Fibby impact

Fibby waterveiligheidsproject, in samenwerking met Dutch Don't Drown Foundation en CALO Windesheim in Indonesië

Risky play & waterveiligheid

Fibby en de bijbehorende learn through play methode, ontwikkeld met Dutch Don’t Drown Foundation en Calo Windesheim, maakt deel uit van een groeiende trend in het ouderschap die ‘Risky play’ wordt genoemd. In de kern komt dit neer op ‘zo veilig als nodig, zo risicovol als gewenst. Zowel ouders, onderzoekers als deskundigen tonen een groot enthousiasme voor deze nieuwe benadering van de ontwikkeling van kinderen.

'In de kern komt dit neer op ‘zo veilig als nodig, zo risicovol als gewenst'

Door samen uitdagingen aan te gaan en obstakels te overwinnen, leren kinderen risico's te beheersen en beslissingen te nemen. Ook in onverwachte situaties. Risicovol spelen biedt ook speciale kansen op groei en leren die gestructureerde lessen niet bieden. Als gevolg hiervan is de kans groter dat kinderen onthouden wat ze hebben geleerd en dit zelfstandig kunnen toepassen. 

 

Een instructiefilm uit de Fibby leer-app

De voordelen van Fibby ten opzichte van zwembandjes en zwemvesten

 • Samen spelenderwijs in een natuurlijke zwemhouding leren drijven en bewegen
 • Samen ontdekken en groeien: sta versteld van elke vordering en vier het samen!
 • Vanaf twee jaar zelfredzaam worden
 • Bewustzijn over eigen watervaardigheden bij ouder en kind
 • Fibby app: makkelijk te volgen video’s en spelletjes voor ouders en kinderen
 • Blijven jullie zwemmen? Dan met voorsprong op zwemles.
 • Als eerste en enige gecertificeerd volgens de nieuwste en strengste norm EN 13181-1 2021
 • Comfortabele fit en materialen
 • Een nieuw speelmaatje

Nadelen van zwembandjes

 • kinderen leren ten onrechte dat ze zelf nauwelijks iets hoeven doen om boven te blijven in water
 • Zwembandjes kunnen leeglopen, uitschieten en irriteren.
 • Strijd met je kind om bandjes te laten blijven dragen tijdens het spelen aan de kant
 • Snel kapot
 • Onnatuurlijke zwemhouding
 • belemmert de ontwikkeling naar zelfredzaamheid
 • kind kan eigen vaardigheid niet inschatten

 

Fibby reviews: Ervaringen van Ouders & kinderen

Ouderlijk toezicht

De kans is groot dat je zelf bent opgegroeid met zwembandjes. Het was de manier voor ouders om kinderen een veilig gevoel te geven in het water. Echter, de wereld staat niet stil en nu is de tijd aangebroken om als ouder samen met je kind spelenderwijs het water, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te ontdekken.


Fibby is net als zwembandjes en zwemvesten gecertificeerd als zwemhulpmiddel. Ontworpen om kinderen zwemslagen te leren. Met Fibby gaan ouders weer terug naar die essentie. Samen met je kind leren en groeien in het water, jaren voordat ze leerrijp zijn voor zwemles. Is je kind vrij en vol vertrouwen in het water, zelfs zonder Fibby? Dan ontslaat je dit nooit, net als bij andere zwemhulpmiddelen, uit je ouderlijke toezichtstaak. Ook moeten kinderen Fibby blijven dragen bij het water zolang ze nog geen zwemvaardigheidsdiploma hebben. Fibby’s ontwerp - kinderen noemen het vaak hun vriendje - en de volledige bewegingsvrijheid helpen hierbij.


Nederlands Olympisch zwemster Kira Toussaint, Ambassadrice van Fibby

 

Back to blog